‘FOTOGRAFIE IN DE RUIMTE’
Een beeldend fotografie project voor kinderen
Het project “Fotografie in de ruimte” heeft niets te maken met Star Wars of Star Trek, maar alles met fotografie. In dit project komt niet alleen het platte vlak aan bod, maar met name de integratie van fotografie in het ruimtelijke element. Naast technische uitleg en het visuele aspect van fotografie, wordt een verbinding gemaakt met ruimtelijke beeldende kunst. Foto’s, gemaakt door de kinderen, worden uiteindelijk samengestelde beelden in of op een object. Denk aan de moderne kijkdoos of een caleidoscoop.
Digitale fotografie heeft diverse handige toepassingen waardoor beelden ook gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in alledaagse voorwerpen. Op diverse manieren kan worden aangesloten bij actuele onderwerpen.
Lesopzet
In groepjes van drie moeten de leerlingen, door middel van zelfgemaakte foto’s en acrylverf, zichtbaar maken wat ze het liefst doen of wat ze zouden willen zijn. Voor dit project moeten de leerlingen uitvinder zijn, architect, ingenieur, maquettebouwer en fotograaf, schilder en grafisch ontwerper. Er moet goed worden samengewerkt, naar elkaar worden geluisterd en de planning moet kloppen.
Voorbereiding in de klas
De leerlingen stellen groepjes samen van drie klasgenoten. Ieder gaat voor zichzelf goed na, wat hij/zij het liefst doet. Of zou willen zijn. In de groep wordt besproken wat men heeft opgeschreven en er wordt overlegd of er overeenkomsten zijn. De leerlingen ontwerpen samen een ruimtelijk object waarin voldoende plaats is om ieder zijn “afbeeldingen” te laten zien, waarna ze kiezen voor een materiaal. Denk aan kartonnen dozen, groot en klein, kartonnen kokers, gekleurd papier, transparant papier, dun plaatmateriaal, tempex, plastic bakjes, plastic flessen enzovoort. Verzamel van tevoren samen met de leerlingen het benodigde materiaal.
Uitvoering
Onder begeleiding van een fotograaf en een beeldend kunstenaar wordt gezamenlijk gebouwd aan het object.
Er wordt gebruik gemaakt van allerhande constructiemateriaal en diverse gereedschappen.
Voor de afbeeldingen worden foto’s gemaakt èn wordt gebruik gemaakt van acrylverf. Verder mogen ook plaatjes en teksten verzameld worden uit oude tijdschriften. In de volgende les worden de afbeeldingen in het object geplakt.
Docenten
Will Gorissen, Jan Detrie
Duur van het projekt Doelgroep:
Vier dagdelen (± 8 uur) Groep 7 basisonderwijs
Meer informatie ‘fotografie in de ruimte’
Jan Detri
jan.detrie@casema.nl