Koepelkerk

Koepelkerk

Rijksmonument
www.openmonumentendag.nl

De Koepelkerk
Kerkring 19
4797 AA   Willemstad
www.vriendenwillemstadsekoepelkerk.nl

De kerk is beide weekenden geopend.

LET OP: Aangepaste openingstijden

Op zaterdag 4 september is de kerk open van 11.00 tot 17.00 uur.
Op zondag 5 september is de kerk open van 13.00 tot 17.00 uur
Op zaterdag11 september is de kerk open van 11.00 tot 17.00 uur
Op zondag 12 september is de kerk open van 13.00 tot 17.00 uur

De Koepelkerk is in 1607 gebouwd als eerste kerk in Nederland voor de protestantse eredienst en ook echt in een nieuwe geest doordacht en opgezet. Deze manier van bouwen heeft model gestaan voor tientallen hervormde kerken, tot in Zuid-Afrika toe.
Prins Maurits, zoon van Prins Willem van Oranje, betaalde een deel van de bouwkosten onder voorwaarde dat de kerk een ronde of achthoekige vorm zou krijgen, de zgn. centraalbouw. De bouw van de kerk nam bijna tien jaar in beslag.

Kerken hebben meestal torens. De Koepelkerk heeft geen echte toren. Er is wel begonnen met de bouw ervan. Waarom de toren nooit is afgebouwd is niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk was de drassige ondergrond de reden, waardoor men bang was voor verzakken van de toren. De eerste restauratie vond plaats van 1789 tot 1791. Na de Tweede Wereldoorlog was de kerk ook aan restauratie toe, toen ze ernstig beschadigd werd door 18 voltreffers. In september 1950 was het werk bijna gedaan en zou de kerk plechtig in gebruik worden genomen. Er moest nog een reparatie aan het dak plaatsvinden waardoor brand ontstond. Van de trotse kerk bleven slechts de muren overeind. Alleen het avondmaalzilver en het wapenschild van stadhouder Willem V, wat boven het orgel hangt, bleven gespaard, omdat dit niet in de kerk was.
Daarna heeft de gemeenschap weer de nodige gelden bijeengebracht en is de kerk weer in oude luister hersteld.
De binnenruimte is heel harmonisch. De breedte is 20 meter en ook de hoogte in het midden van de koepel is 20 meter. Op dat hoogste punt zien we een stralende zon schijnend door een krans van wolken.
In de vensters met gekleurd glas zijn wapens aangebracht. O.a. van Prins Willem van Oranje en tegenover de kansel het wapen van Willemstad met de spreuk: Fortitudo mea Deus, wat betekent: God is mijn vesting.

Het eerste orgel dateert van 1775. Het geld voor dat orgel is geschonken door Stadhouder Willem V. Het huidige orgel dateert van 1953, wat qua bouw vergelijkbaar is met het eerste orgel.

Activiteiten:
De gastvrouwen/heren zullen de bezoekers ontvangen en vertellen over de geschiedenis van de kerk.
Er zal altijd een expositie zijn in de toren en de kerk en orgelspel of een andere muzikale uiting gedurende de openingsuren. Beklimmen van de toren, waardoor je een prachtig uitzicht over Willemstad en omgeving krijgt.

Exposant: Adam Hoek, Schilderkunst


The event is finished.

Datum

04 - 12 sep 2021

Tijd

11:00 - 17:00

Locatie

Koepelkerk
Kerkring 19, 4797 AA Willemstad
QR Code

Reacties zijn gesloten.