Expositie: Poppen Spektakel

Op 14 en 15 oktober vindt de expositie Poppen Spektakel plaats op onze locatie: “Bij Verhoeven” Kerkstraat 8 Zevenbergen van 13.00 tot 17.00. Uiteraard is de entree weer gratis!


De aantrekkingskracht en magie van poppen is van alle tijden. Poppen worden door de eeuwen heen en in allerlei culturen gebruikt om verhalen te vertellen. Ze zijn er in vele gedaantes, vormen, stijlen. Je kunt van ze leren, om ze lachen, van ze griezelen. Je kunt met hun hulp verhalen vertellen, en jong en oud vermaken. En je kunt natuurlijk creatief bezig zijn door ze zelf te maken.


Al deze elementen komen samen in Het Poppenspektakel dat door de werkgroep Exposities van Cultuur Moerdijk wordt georganiseerd. In het weekend van 14 en 15 oktober is er op de locatie “Bij Verhoeven” in Zevenbergen volop van te genieten.


  • De vereniging Dabida (Dutch and Belgian Institute of Doll Artists) is aanwezig met een aantal leden die het maakproces demonstreren. Zij kunnen ook veel informatie geven over de poppen die worden ontworpen met dezelfde creatieve benadering die wordt gebruikt in schilder- en beeldhouwkunst.
  • Ria Schoonen uit Zevenbergen laat haar zelfgemaakte poppen zien.
  • Thea van Dijk uit Zevenbergen exposeert met haar eigengemaakte poppenhuizen waarbij het genieten is van de vele details. Bovendien zijn er van andere makers ook poppenhuizen te zien.
  • Beeldend theater De Muzen heeft verschillende “tableaus vivants” gemaakt: Hun eigengemaakte levensgrote dier- en mensfiguren worden op karren in spannende taferelen tentoongesteld. Daardoor zijn het bijna driedimensionale schilderijen, kunstwerken op zich!


Schildpadpoppen
Speciale vermelding waard is dat er enkele “schildpadpoppen” zijn te zien. Deze antieke poppen zijn gemaakt van celluloid, de eerste kunststof die rond 1865 werd uitgevonden. Het bleek prachtig materiaal om poppen van te maken. De aanduiding “schildpad” werd gekozen omdat celluloid sterker was dan porselein. Nu wordt celluloid niet meer gebruikt, en daarom is het des te meer bijzonder dat deze poppen nog te zien zijn. Zij getuigen van een rijk verleden en zijn een belangrijk deel van de geschiedenis van de poppenkunst.
De schildpadpoppen komen uit Duitsland en Frankrijk met hun bijbehorende attributen uit het dagelijks leven.


Er is dus heel veel te zien en te beleven, en er is veel informatie te verkrijgen. Een uitgelezen kans voor een leuk uitstapje voor jong en oud, dicht bij huis!


Onze deelnemers:

Ria Schoonen
Thea van Dijk
Kamilla Meesters
De Muzen
Anja’s Handwerkatelier
Dabida
Sylvia Nieuwenburg
Amy van Boxtel
Francisca Markus
Victoria Kostina

Nel Groothedde
Yvonne Flipse
Marlaine Verhelst
Caroline Stiphout
Kim van de Wetering
Iuliia Samoilova
Jessica de Geus
Ineke Groeneveld
Trees de Waard
’t TafereeltjeThe event is finished.

Datum

14 - 15 okt 2023

Tijd

13:00 - 17:00

Locatie

Bij Verhoeven
Bij Verhoeven, Kerkstraat 8, 4761 CB Zevenbergen

Prijs

Free
QR Code

Reacties zijn gesloten.